Viruși pentru Facebook există de ceva timp, dar în ultima vreme i-am văzut apărând din ce în ce chiar mai des. Aveți un virus pe Facebook atunci când faceți clic pe un link care instalează cod rău intenționat sau dacă permiteți accesul unei aplicații care nu este de încredere la contul dumneavoastră. Cei mai mulți oameni dau click pe link-uri care susțin că-ți spun cine v-a vizionat profilul de Facebook sau promit că veți viziona un film ceva ce “nu vei crede!”, “Incredibil!” sau chiar videoclipuri cu dvs. (Ce făceai aici? E o nebunie!). Este din ce în ce mai greu să discernem între virușii de pe Facebook și postările reale.

Acest articol explică cum să vă curățați/reparați contul de Facebook dacă aveți un virus pe Facebook.

 

Ce fac dacă am un virus pe Facebook?

 

Primul lucru ce trebuie sa faceți atunci cand descoperiți că aveți un virus Facebook este schimbați parola de Facebook. Iată cum:

 1. Conectați-vă la contul dvs. de Facebook.
 2. Faceți clic pe Cont > Setări cont. (Account > Account Settings)Apare pagina Contul meu. (My Account)
 3. Faceți clic pe link-ul Modificare de lângă parolă.Apar trei casete de text.
 4. Introduceți parola curentă în caseta de text Parola veche. (Old Password)
 5. Tastați o parolă nouă în caseta de text Parolă nouă. (New Password)
 6. Tastați parola nouă din nou în caseta de text Confirmare parolă. (Confirm Password)
 7. Faceți clic pe butonul Schimbare parolă.

După ce ați schimbat parola, scrieți un status nou către prietenii din lista dvs. în care anunțați că ați dat click pe un link virusat și că v-ați infectat cu un virus. Avertizați prietenii să nu dea click pe postările dvs. pentru o perioadă de câteva ore, până nu curățați contul de viruși și anunțați asta public când situația revine la normalitate. Dacă știți vreun prieten de pe Facebook care a dat click pe un link virusat de pe wallul dvs, intrați pe profilul lui/ei și ștergeți-vă postarea virusată care mai mult ca sigur i-a apărut pe wall. Daca stiti anumite persoane au primit un link virale de la tine, peste cap de la Facebook perete și șterge mesajul de la tine daca poti si lasa prietenul tău nu știe să faceți clic pe link-ul.

În cele din urmă, verificați pentru a fi sigur că de vină nu este vreo aplicație care pândeste pe contul dvs. Probabil că nu, dar e bine să fiți siguri.În cazul meu, nepoata mea instalase zeci de aplicații cu jocuri pe Facebook iar după ce am șters aceste aplicații virusul a dispărut, semn că una dintre ele era de vină.Oricum, acum este un moment bun pentru a curăța aplicațiile pe care nu le utilizați mai deloc. Pentru a verifica aplicațiile conectate la contul dvs., urmați aceste instrucțiuni:

 1. Mergeți la Cont > Setări > Aplicații. (Account > Settings > Apps)
 2. Aici veți găsi o listă cu toate aplicațiile care au acces la contul dvs. Treceți în revistă toate aplicațiile și eliminați toate aplicațiile pe care nu le recunoașteți sau pe care nu le folosiți în mod curent.
 3. Atenție! Lista completă de aplicații nu se încarcă automat. Ca să le vedeți pe TOATE, dați click pe link-ul de sub ele, aflat pe mijloc, numit “Arată toate▼” (Show all▼).
 4. Ștergeți cu precădere jocurile pe care le-ați instalat in ultima lună și aplicațiile de tipul “Ziua de naștere a prietenilor/Calendarul cu prieteni”, “Schimba culoarea Facebook-ului”, “Află când vei muri” și alte tipuri similare de aplicații-fantomă.
 5. Ca să ștergeți aplicații din această listă
 6. Faceți clic pe butonul de sus Editați setările (de Apps le utilizați).Apps să utilizați pagina vine listă cu toate tipurile de aplicațiile pe care le-ați permis să aibă acces la cont.
 7. Derulați lista și asigurați-vă că știți fiecare aplicație în parte.
 8. Ca să ștergeți o aplicație, faceți click cu mouseul pe simbolul X care apare în dreapta-sus la fiecare aplicație când treceți cu cursorul peste ea.
 9. O să apară o fereastră de confirmare la fiecare ștergere. Apăsați Ștergere/Remove.

 

Dacă nu găsiți acolo nici o aplicație care să prezinte suspiciuni în legătură cu virusul, e în regulă. Acesta poate nu e acolo. Schimbarea parolei este ceea ce conteaza cu adevarat, acest pas fiind o asigurare suplimentară.

Cum scapi de virus Facebook - tutorial - Alexandru-Alexe.ro

Un ultim pas asigurator este devirusarea calculatorului.

Pentru acest lucru vă recomand să descărcați aplicația antivirus Malwarebytes de pe siteul acestora: https://www.malwarebytes.org/mwb-download/ si să urmați pașii de instalare ai aplicației. După instalare, programul va rula o scanare completă a calculatorului și va oferi un raport detaliat la sfârșit, inclusiv cu opțiunea de carantină (curățare), dacă este cazul, desigur.

În încheiere aș vrea să accentuez faptul că indiferent de câte opțiuni de securitate vă instalați, cea mai mare vulnerabilitate ramâneți VOI!

 

Niciun program nu vă poate proteja împotriva curiozității anecdotice, pasiunii pentru senzational sau pentru jocuri sociale consumatoare de timp și viață.

 

RECOMANDARE: daca vedeți pe Facebook link-uri catre pagini/clipuri XXX/adult/porn/etc pot să vă ASIGUR că acelea vor duce, în 99% din cazuri, la o manevră de scamming, hacking șamd. Fiți precauți cu linkurile prescurtate (ex. bit.ly, tinyurl.com sau goo.gl dar si altele).

Deși din ce în ce mai mulți (inclusiv eu și ceilalți activiști civici) folosim http://bit.ly și alte servicii de scurtare a linkurilor, acestea sunt folosite, de asemenea și de către hackerii răi (pt că există și hackeri buni, vă asigur) pentru a-și masca adresele de internet finale. Precauția, combinată cu un ochi ager, ne poate aproape întotdeauna ajuta să discernem cu succes între link-urile-capcană și cele reale.

 

Tutorial inspirat de catre @Port Grand – Karachi

 

PS: culoarea Facebookului se schimba numai cu riscuri MAJORE de securitate, de obicei de catre exploituri care se instaleaza local pe calculator. Evitati aplicatiile care promit asta!

PS 2: jocurile de pe Facebook, pe cat de colorate sunt, va vor manca zilele si chiar banii. Gasiti pe cat posibil activitati sociale reale ca alternative de a “pierde timp”. Nu o sa va vina sa credeti daca va enumar cate aplicatii celebre si foarte folosite gen Candy Crush Saga sunt pline de adware, spyware, exploituri si toate nebuniile. Evitati-le!

PS 3: Facebook are integrata in el, de la mama lui, functia de notificare a zilelor de nastere a celor din lista de prieteni. Nu aveti nevoie de o aplicatie separata pentru asta. De obicei prietenii carora vreti sa le spionati zilele de nastere vor fi asaltati cu postari false si intrun final virusati. Felicitari! Evitati aplicatiile care va pfera servicii pe care Facebook deja le are integrate!

 

Aveți mai multe sfaturi? Vă rog să lăsați-le în comentarii!