In atentia Premierului Dacian Ciolos​, a televiziunilor, a Parlamentului si a Presedintelui Klaus Iohannis​:

  • Fapt 1: in Belgia se pot cumpara cartele Pre-Pay fara buletin, la liber, ieftin, la pachet cu telefon si credit chiar. La fel si in Mare Britanie sau Austria Cehia, de exemplu, dar nu numai acolo. Dar tarile astea nu au servicii secrete sau atentate ca la noi… oh, wait… :/
  • [update] Fapt 1.1: Mexic, tara cu o criminalitate extrem de ridicata, carteluri extinse, atentate, executii samd, a introdus, in 2009, o masura similara, in incercarea de a dezmembra comunicatiile ierarhice in carteluri. Trei ani mai tarziu au recunoscut ca masura nu a avut decat efecte negative, crescand gradul si numarul infractiunilor. Sursa aici (pag. 10 si 11). De citit si motivarea Senatului asupra respingerii masurii de inregistrare de la pag. 11, colt. De asemenea, Franta are unul dintre cele mai draconice sisteme de legi de tip “Big Brother”, inca dinainte de atentatele din noiembrie 2015 si acesta nu a ajutat deloc, suspectii fugind cu usurinta in alte zone ale tarii, tranzitand spatiu european in voie timp de jumatate de an si despre prevenirea atentatelor, nu mai vorbim.
  • Fapt 2: o astfel de obligativitate ar pune zero piedici in fata teroristilor si marilor infractori, singurii incomodati fiind cetatenii obisnuiti si micii infractori. In Franta atentatele au fost pregatite prin chaturile din jocurile de Playstation. In Belgia majoritatea pregatirilor s-au facut fata in fata si prin achizitii cash incrementale.
  • Fapt 3: daca vreau sa fentez legea asta de tip Big Brother, dau o bere la PET si 50 lei unui amarat cu buletin care sa cumpere vreo 10 cartele de la coltul strazii. Pot folosi intermediari sau doar biletele sa nu fiu urmarit prin amaratul respectiv. Sau pot fura telefonul cuiva cat sa trimit mesaje-cheie.
    Servicii 0 – teroristi 1.
  • Fapt 4: retelele/celulele de teroristi si mari infractori pot face rost, fara foarte mari dificultati si indiferent de cat am imbrobodi-o ca nu ar fi asa, de acte de identitate false temporare. Mai ales in Romania. Altele sunt metodele de combatere, oameni buni.
  • Fapt 5: Romania nu se afla intre tintele teroristilor, dar serviciile si anumiti politicieni fac tot posibilul sa ne aseze acolo. Ganditi-va foarte bine la acest lucru si la repercusiuni. In locul dvs as face eforturi de control psihiatric in servicii.
  • Fapt 6: o strategie de tip “navod” nu este o strategie. Daca serviciile secrete nu pot lucra PRECIS si TARGETAT, inseamna ca problema este la ele, nu la noi. Pe siteul lor, sustin ca “acţionăm discret şi eficient“. Sa arunci un navod de prezumptie de vinovatie pe o populatie intreaga doar ca sa pescuiesti cateva sute de infractori este noapte mintii in contextul “intelligence” si un indiciu cat casa despre ineficienta spionilor.

Ar mai fi cateva puncte factuale, dar destui oameni le-au scris in comentariile postarii lui Lucian Mindruta. Va recomand sa le cititi.

Manevra de prost gust a anumitor publicatii si posturi massmedia de a da utilizarea unor prepay-uri romanesti in Belgia ca fiind o certitudine, pute, in conditiile in care Dacian Ciolos a declarat, textual, ca:

[…] Înţeleg că au fost chiar folosite în ultima perioadă cartele prepay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE […]

Este o uriasa diferenta intre ce a declarat si certitudine. In mod evident serviciile secrete, prin reprezentantii lor de la urechea dlui. Ciolos nu au venit cu fapte certe la dumnealui ci doar cu deductii, insinuari si argumentari fragile pentru a obtine o victorie mult visata impotriva Constitutiei si a propriei populatii, care le-au pus piedici in ultimii 5 ani.

M-as gandi de 10 ori inainte de a mai face astfel de declaratii, inainte de a mai sugera astfel de legi antidemocratice, anticonstitutionale si anticetatenesti.

Nu de alta, dar un aparat de stat care vrea cetateni slabi risca sa genereze cetateni mai puternici, care -istoria recenta ne arata- il vor da de toti peretii (civic, legal) pana ii vin mintile inapoi in cap, ca sa vorbesc mai pe romaneste.
Drepturile mele nu sunt negociabile, alterabile sau alienabile!

[update] Legile de tip “Big Brother” pun, in schimb, bocancul cenzurii si supravegherii in gura societatilor civile si a opozitiilor politice din tarile in care sunt implementate si acesta, dragii mei, este motivul real al implementarii lor. Acesta, plus bugete mai mari la dispozitia serviciilor, de multe ori reflectate in salarii, prime, bunuri personale si excursii pentru serios staff-ul lor.

Va multumesc pentru rabdarea de a lectura aceste randuri si pentru distributia articolului.

Cu respect si vigilenta,
o minte libera.

PS: cat despre deja enervanta retorica “Daca nu am nimic de ascuns, sa ma inregistreze, nu-mi pasa”, tin sa va aduc in memorie perioada de dinainte de 1989 si toate realitatile grotesti ale supravegherii tehnice, umane si birocratice.